Jak správně pečovat o exteriér vozu?

Kdo chce čistý a zářící vůz, ten pro něj musí dělat více než ho občas vzít do myčky. Ideální je najít si místo v závětří a bez přímého slunečního světla, pak se můžete pustit do čištění. Samozřejmě byste měli mýt jen vychladlou karoserii. A jak?

Začíná se od kol, nejdříve si auto předmyjte

Dobrým pomocníkem je vapka, která pomůže odstranit hrubé nečistoty. Pak nezbývá než ručně hadříkem či kartáčem odstranit zaschlou špínu. Na hůře dostupná místa se někdy radí použít starý zubní kartáček.

Následně se pusťte do předmytí celé karoserie, opět vysokotlakým čističem – pozor, neměl by být příliš blízko povrchu, ať si nepoškodíte lak. Utěrkou z mikrovlákna a šamponovým čističem pak můžete auto umýt ručně. Na odolnou špínu lze využít speciální čističe jako třeba odstraňovač asfaltu. Že potřebujete speciální čistič na odolnou špínu (polétavá rez, zaschlý hmyz, ptačí trus) poznáte tehdy, když lak po umytí není hladký.

Karoserii je třeba vysušit. Jestliže to neuděláte, hrozí riziko vzniku skvrn. Sušení je nutné provádět měkkou osuškou, auto byste vlastně neměli sušit, osušku jen přikládejte. Tímto způsobem si nepoškrábete lak, kdyby se náhodou objevilo zrnko nečistoty.

Následují skla a plasty

Další na řadě jsou skla. Na ty je třeba vzít přípravek na čištění skel, hadřík z mikrovlákna a stěrku. Sklo čistěte hadříkem krouživými pohyby, pak setřete stěrkou.

Na plasty si nachystejte čisticí přípravek (může být univerzální pro všechny povrchy) a ochranný přípravek přímo na plasty. Odolnou špínu lze odstranit kartáčkem, ale šetrně.

Na závěr se leští

Ve chvíli, kdy je auto celé čisté, přichází čas na leštění exteriéru. Tady se neobejdete bez speciálních přípravků, jako jsou leštěnky, vosky a ochranné přípravky na plasty i pneumatiky. Právě ty dokážou autu navrátit původní vzhled a lesk, navíc povrch zakonzervují, ochrání před poškozením i nečistotami.

A jaké konkrétní přípravky použít? To záleží na každém, každému vyhovuje něco jiného. Můžete se pustit do experimentování s přípravky na ochranu exteriéru z SkyGarage.cz.

 

Tomáš Broda