Jak správně pečovat o interiér vozu?

Dobrý dojem udělá hezky vyleštěný lak karoserie, avšak i čistý interiér vozu je důležitý. S dobrými přípravky ho zvládnete dosáhnout doma, chce to jen trochu času a správný postup.

Začít byste měli tím, že z interiéru vyjmete všechny nepotřebné předměty, jako jsou škrabky na sklo, dokumenty, odpadky atd. Vyndejte také koberečky, ty vyklepejte, případně opláchněte hadicí venku.

Hrubé nečistoty odstraní vysavač

V interiéru začněte vysavačem, vysávejte odshora a pokračujte směrem dolů. Nezapomeňte vysát průduchy ventilace, oblasti klik a madel ve dveřích. Sedadla vysávejte především v místech záhybů a švů, právě tam se usazuje špína. Samozřejmě vysajte podlahu.

Na plasty, gumové a kožené povrchy potřebujete speciální přípravky

Dále přichází na řadu oživení povrchu, a to těch gumových, plastových i kožených. Na každý materiál se dají sehnat speciální čisticí přípravky, instrukce k použití najdete na obalu. Obvykle ale postačí nastříkat přípravek na povrch či na utěrku a krouživými pohyby povrch vyleštit. V každém případě si připravte šetrné utěrky z mikrovlákna, které nepoškrábou povrch. Na kůži jsou vhodné také jemné kartáčky z koňské žíně – koupíte je například na Skygarage.cz.

Po vyčištění je vhodné aplikovat ochranu kůže i plastů. Zabrání poškrábání a dalšímu znečištění.

Jak pečovat o čalounění?

Jednou za čas je vhodné svěřit vůz do rukou profesionálů a nechat čalounění vyčistit profesionálně mokrým způsobem. Dobrého výsledku se dá ovšem dosáhnout i v domácích podmínkách, stačí si pořídit dobrý čistič látkových a semišových autopotahů. Čalounění vyčistí a interiér krásně provoní. Čistič se dá použít jak při ručním čištění, tak do odsávačů pěny nebo odsávacích vysavačů.

Na závěr nechte auto pořádně vyschnout. Zatímco exteriér se nevyplatí umývat na přímém slunci, mytí interiéru si pošetřete na slunný den. A nezapomeňte na vůni do auta. Jestliže máte problém se silným zápachem v autě, pravděpodobně bude nutné vyčistit a dezinfikovat klimatizaci.

 

Tomáš Broda