Jak vybrat nejvhodnější autošampon?

Rozhodli jste se dopřát tu nejlepší péči svému vozu a přemýšlíte, jakou autokosmetikou ho ošetřit? Pokud jde o výběr autošamponu, máme pro vás pár rad, jež vám pomohou v široké nabídce zvolit to nejlepší řešení právě pro vás.

Správný autošampon by měl odstranit nečistoty, zvýšit lesk a zároveň být šetrný k přírodě. Ať už se rozhodujete mezi dvěma, nebo vůbec netušíte, zkuste se dívat na následující kritéria.

Hledejte pH neutrální šampon

Správný šampon by měl auto vyčistit, nikoliv poškodit gumy a plasty, narušit chromy či poškodit lak. Právě proto hledejte šampon s pH neutrálním. Většina jich taková je, pro jistotu si však údaj zkontrolujte.

S voskem, nebo raději bez něj?

Některé autošampony obsahují vosk, jiné ne. Ani jedna varianta není dobrá nebo špatná, musíte ji však umět používat. Šampon s voskem byste měli používat pouze na auto, které je již ošetřené, protože vosk pak představuje výživu pro aplikovanou ochranu. Jestli však hledáte spíš autošampon pro běžné mytí, žádný vosk jako příměs v něm nepotřebujete.

Čtěte složení

A když už jsme u obsahu různých látek, vždy byste si měli prostudovat složení. Pokud se v něm nachází hydroxid sodný či draselný, hrozí dokonce poleptání povrchu. Agresivní přípravky sice povrch výtečně odmastí, ale otevřou mikropóry a pak se do laku špína více zažere. Z toho důvodu se mějte na pozoru u přípravků, které slibují hloubkové čištění.

Nehleďte pouze na cenu

A na závěr ještě jedna přínosná rada. Lidé mají častokrát tendenci porovnávat šampony pouze podle ceny. Ta však není úplně vypovídající. Levnější šampon totiž nemusí vydržet tolik co ten dražší. Někdy u výrobků bývá uvedeno doporučené dávkování, takže si zkuste porovnat, na kolik dávek vydrží jedna lahvička, a podle toho se rozhodněte. Kvalitní šampon nemusí být drahou záležitostí, přijďte se o tom přesvědčit na Skygarage.cz.

 

Tomáš Broda